Digital wellness
Den digitala eran har tagit oss med storm och gett oss fler sätt att ansluta och uttrycka oss än någonsin tidigare. Vi överöses med information, bilder, färger, former. Men med så mycket information tillgänglig är det lätt att känna sig överväldigad av mängden tid, energi och uppmärksamhet vi lägger på att titta på våra skärmar. Många digitala tjänster kräver idag en konstant och direkt interaktion och reaktion från oss, och företag jobbar ständigt för att på det mest effektiva sättet fånga vår uppmärksamhet. Men det finns en mottrend som kallas digital wellness, där man hjälper användaren att känna sig mer i kontroll över sin egen digitala upplevelse. Nedan följer bara några exempel på en trend som lär växa när den digitala mättnaden ökar.
https://wellbeing.google/ Google har skapat ett forum för hur vi kan förbättra vår tid vid skärmen, där målet är att tänka över vårt eget välmående i den digitala miljön. Här kan du se över dina digitala vanor och pausa appar och aviseringar för att minimera ständiga distraktioner.
https://vimeo.com/185033007 Dejtingappen Hinge har tagit bort swipefunktionen för att rikta sig mer mot millenials som har tröttnat på ändlösa swipes på anonyma profiler. Istället för att mötas av ännu en gratis, anonym swipe app kommer man istället att kommer till ett meddelande forum där man som visar meddelanden och aviseringar från personer som du har pratat med eller personer som har uttryckt intresse för dig. Som ett Instagram för dating. Kanske swipefunktionen generellt kommer att ersättas av andra mer meningsfulla tjänster - mer kurerade och mer eftertänksamma.
https://getpocket.com/en/ låter dig spara artiklar och videor för att återkomma till senare, när det passar dig. Tjänsten hjälper till att ta bort digitalt skräp runt artiklarna, så att du slipper se allt direkt i det ögonblick du kommer över det. Gråskaleläge och en tillgänglighet funktion kan hjälpa till att minimera visuella distraktioner och valmöjligheter som ibland kan vara överväldigande. Denna trend visar på att vi lär få se mer exempel där användaren själv kan sätta gränser för hur de tar in information - baserat på deras egna unika behov och livsstil.
